Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Fokozott óvatosságot kér a sofőröktől a rendőrség az oktatási intézmények közelében

Fokozott óvatosságot kér a sofőröktől a rendőrség az oktatási intézmények közelében

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az iskolák és óvodák újranyitását követően ismét megnövekedett a gyalogos- és járműforgalom az intézmények környékén, ezért a rendőrség arra kéri a sofőröket, hogy ezeken a helyeken fokozott óvatossággal és körültekintéssel közlekedjenek. Az intézmények környékén 30 km/órás sebességkorlátozás van érvényben.

Sietős léptek a reggeli becsengetés előtt. Hétfő óta ismét találkozhatunk gyermekekkel és szüleikkel az iskolák környékén. Ezzel együtt ismét megnövekedett a gyalogosforgalom, ezért a rendőrség fokozott óvatosságra és körültekintésre kéri a járművezetőket.

– Mindenképpen fel kell hívni arra a figyelmet, hogy a napi oktatás kezdeti és befejezési időpontjába, tehát reggel, illetve a délutáni időszakban ezen intézmények környékén megnő a forgalom, amely bizonyos esetekben veszélyt rejthet magában. Arra hívjuk fel az autóvezetők figyelmét, hogy ezen intézmények környékén ebben az időszakban fokozott óvatossággal és körültekintéssel, a szabályok maradéktalan betartásával közlekedjenek. – mondta Erdélyi Róbert, a Heves Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Sokan nem tudják, de ezek a táblák nem csak a gyermekekre figyelmeztetnek, hanem egyúttal sebességkorlátozást is jelentenek. Az iskolák és óvodák környéke ebben az időszakban rendkívül veszélyes lehet – mondja az egyik gyöngyösi autósiskola vezetője, aki szerint az intézményeket úgy kell megközelíteni, hogy gyorsan tudjunk reagálni a balesetveszélyes szituációkra.

– Alapból fokozott óvatossággal kell ezeket a helyeket megközelíteni, fék készenléti állapotban is, ha szükséges. Esetleg egy Dynomen-helyzetnél, ami annyit jelent, hogy a veszélyhelyzetet nem akkor kell már észrevenni, amikor benne vagyunk, hanem előtte kell felismerni és úgy kell cselekednünk, hogy ne kerüljünk veszélyhelyzetbe. Maximum 30 km/órás sebességgel közlekedünk az ilyen helyeken. – mondta Szűcs Tamás, a KEX Autósiskola vezetője.

Egyes gyerekek szüleikkel, míg mások egyedül indulnak reggelente az iskolába. Szűcs Tamás szerint a legkisebbeket segíteni kell a közlekedésben.

– Akár egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyhez is megérkezünk, akár iskolák-óvodák közelében, akkor a gyermekek nem mernek az útra lépni, ugyanígy az idős emberekhez hasonlóan a gyerekek sem mernek. Ezért nekünk kell segíteni őket, tehát nekünk mindenféleképpen egy kijelölt gyalogos átkelő megközelítése úgy kell történjen, hogy tudjuk segíteni őket. Ők veszélyeztetettek és nagyon figyelnünk kell rájuk. – mondta az autósiskola vezetője.

Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy a parkoló járművek takarásából kellő körültekintés nélkül léphetnek a gyermekek az úttestre, vagy nem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kelnek át. Az autósiskola vezetője szerint a szülői példamutatásnak nagy szerepe van, és a helyes közlekedési nevelésnek is, hiszen a gyermekekben is tudatosítani kell, hogy az otthon és az iskola közötti útszakaszon hogyan kell szabályosan közlekedni.

Emellett sok diák kerékpárral jár iskolába, a szülőknek kell odafigyelniük arra is, hogy a gyermekek megfelelő járművel és felszereléssel induljanak el reggelente.


Tovább az archívumra