Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágulnak a húsok, a csirkemell filé kilója akár 2000 Ft is lehet

Drágulnak a húsok, a csirkemell filé kilója akár 2000 Ft is lehet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ismét drágulnak a húsok. A takarmányárak 20-25 %-kal emelkedtek, ezért a termelők kénytelenek a piaci árakat növelni. A drágulás kihat a fogyasztói árakra is, hamarosan közel 2000 forintba kerülhet 1 kg csirkemell-filé. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul a húsok árának további drágulására is számítani lehet, de emelkedik a tojás és a kávé ára is.

A csirkemell kilója jelenleg 1300-1500 forint között mozog a boltokban, a drágulás után ez akár 2000 forint közelébe is emelkedhet. A csirkecomb ára is drágulhat, a jelenleg 1700 forintos sertés karaj pedig több mint 2100 forintba kerülhet. A Baromfi Termék Tanács titkára híradónknak azt mondta, hogy a drágulást a takarmányárak növekedése okozza.

– Próbálnak tompítani, de előbb utóbb el fogja érni a fogyasztót, még akkor is, hogyha a kiskereskedelem még tompít rajta. Én azt gondolom, amit most a termelők várnak egy 20-25 %-os emelkedést, ez valamilyen szinten átmegy a fogyasztói árakba. Hogy a kiskereskedelem mennyit tompít nyílván erre nincs rálátásom. El tudom képzelni, hogy míg a termelői árak egy ilyen 20-25 %-kal emelkednek, addig a fogyasztói árakban nem lesz ilyen mértékű áremelkedés. – nyilatkozta Dr. Molnár Györgyi, a Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára.

A szakember azt mondja: a fogyasztókat érzékenyen érinti az árváltozás, így ha nem is csökkenés, de átalakulás lehet a keresletben, azonban az újranyitás kihathat a forgalomra.

– A pulyka-, hízott kacsa-, libamáj elsősorban éttermekben, hotelekben fogyott, ezeknek a termékeknek és más baromfi terméknek is a forgalma, termelése lecsökkent. Én azt gondolom, ha most megnyitnak a teraszok, éttermek, hotelek, esetlegesen nyáron a turizmus kicsit beindul, ez egy forgalomnövelő tényező lesz. – mondta a mezőgazdasági titkár.

Molnár Györgyi azt mondja, a takarmányárak növekedése a jövőben is folytatódhat, így egyelőre nem lát esélyt az árcsökkenésre a fogyasztói árakban sem.


Tovább az archívumra