Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megkezdődtek az érettségi vizsgák

Megkezdődtek az érettségi vizsgák

Rendben zajlott az érettségi első napja a gyöngyösi középiskolákban. Ma magyar nyelv- és irodalomból írásbeliztek a tanulók, ezt követi a matematika, történelem, idegen nyelv, szakmai és egyéb választott tárgyak. A kormány döntése értelmében néhány kivétellel idén is csak írásbeli vizsgák lesznek, az egészségügyi óvintézkedések betartásával. Az általunk megkérdezett oktatási intézményekben teljes létszámmal vizsgáztak a diákok. Országszerte több mint 111 ezer diák érettségizik.

A tavalyi vizsgákhoz hasonlóan idén is szigorú járványügyi szabályok betartásával rendezték meg országszerte az érettségi vizsgákat. Belépéskor most is kötelező a lázmérés és kézfertőtlenítés, egy tanteremben pedig legfeljebb tízen vizsgázhatnak, hiszen be kell tartani a 1,5 méteres távolságot.

– Kesztyűvel nyúlunk mi is csak a dolgozatokhoz, lámpázzuk utána a dolgozatokat, és nyilván a maszk, ami megkerülhetetlen ebben a helyzetben. Láttam rajtuk, hogy nagyon izgulnak, mi is nagyon izgulunk értük. – mondta Benyovszky Péter, a Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium igazgatója.

A Vak Bottyán János Szakgimnáziumban 134-en adtak számot ma tudásukról. Különbség az elmúlt évhez képest, hogy a szóbelik ugyan alapvetően ezúttal is elmaradnak, bizonyos esetekben azonban mégis lehet szóbeli vizsgát tenni.

– Gyakorlatilag a gyerkőcök nagy részének csak írásbeli lesz, csak olyan esetben lehet szóbeli, hogyha olyan tantárgyról van szó, amiből csak szóbeli szokott lenni, nekünk most ilyen nincs, illetve akkor még – reméljük ilyen minél kevesebb lesz – hogyha az írásbelin valaki nem éri el a kettes szintet, de elér egy olyan minimális szintet, amire lehet építkezni – ilyen esetben lehet majd szóbelit tartani. – mondta Benyovszky Péter.

A gimnáziumban is rendben zajlott az első nap, minden érettségiző diák megjelent a vizsgán.

– Az érettségi vizsga mindig is ünnep volt nálunk, hiszen négy, esetenként nyolc éven át tartó folyamatnak a megkoronázása. Most egy kicsit még bensőségesebben érezzük meg ezt a helyzetet, hiszen jó pár héten keresztül nem láttunk diákot az iskola falai között és most nagyon örülünk neki, hogy ha vizsgázni is, de itt vannak közöttünk. Egyébként minden rendben történt reggel, mindenki eljött, akire számítottunk, ami azt jelenti, hogy 134 érettségiző van e pillanatban az iskola falai között. – mondta Dr. Czinder Péter, a Berze Nagy János Gimnázium igazgatója.

A diákok úgy érezték, eleget gyakoroltak, és könnyű volt a vizsga:

„Szerintem megfelelően teljesítettem és szerintem sokkal könnyebb volt, mint a múltkoriak, amiket megoldottam.”

„Szövegértés volt az első feladat, egyértelmű, nekem könnyű volt, nem volt nehéz a szövege, szóval könnyen értelmezhető volt. A gyakorlati szövegalkotás is jól sikerült, felkészültünk belőle, úgy hogy jó volt, illetve a műelemzés – én a novellaelemzést választottam, azt egyértelműen egyszerűbbnek találom. Összességében úgy érzem jól sikerült és ötösre számítok.”
Az igazgatók remélik, hogy a többi nap is rendben zajlanak a vizsgák és minden tanuló eredményesen fog szerepelni. A vizsgázók május 31-én vagy június 1-jén tekinthetik majd meg dolgozataikat.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
14:55
Gyöngyösi Játékszín - Mamma Mia Musical Est - My love, my life
14:59
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
15:25
Vidróczki gála 2019 - Vidróczki Néptáncegyüttes - Hegyközi táncok
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:52
Hangverseny J. S. B A C H műveiből - A Savaria Barokk zenekar koncertje (részlet)
16:05
Fórum 1. rész – közéleti magazin - ismétlés
16:31
Reklám
16:34
Fórum 2. rész – közéleti magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Hit világa – vallási műsor - ismétlés
18:12
Világörökség - Parádsasvár 
18:20
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:42
Sport7 1. rész – sport magazin - ismétlés
19:08
Reklám
19:10
Sport7 2. rész – sport magazin - ismétlés
19:36
Nápolyi 1. rész - ismétlés
20:02
Reklám
20:05
Nápolyi 2. rész - ismétlés
20:30
Képújság