Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elszálltak az építőanyagárak, korlátozhatják az exportot

Elszálltak az építőanyagárak, korlátozhatják az exportot

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az acélnak duplájára, bizonyos faanyagoknak pedig háromszorosára emelkedett az ára fél év alatt. A kereskedők van, hogy napi árakat közölnek a vevőkkel, mert nem tudják, másnap mennyiért lehet beszerezni a terméket. A kormány is foglalkozik a drasztikus építőipari drágulással. Ennek eredményeként októbertől korlátozzák a kivitelt, állami elővásárlási jogot vezetnek be, és tervben van, hogy „extraprofitadót” vetnek ki a kereskedőkre.

Nincsenek könnyű helyzetben, akik most építkeznek vagy felújítanak. Ők már tudják, hogy egy ideje minden fatelepen, építőanyag kereskedésben napi árakon szolgálnak ki, és pár hónap alatt duplájára emelkedtek az építőanyagok árai.

– A legnagyobb emelkedés az a vasáruknál tapasztalható, itt jelen pillanatban ott tartunk, hogy a fél évvel ezelőtti árak a duplájára emelkedtek. Ha valaki egy nagyobb megrendelést ad le, akkor napi szinten tudunk csak ajánlatot adni, nyilván amit nem tartunk készleten, azokat már valószínűleg még drágábban fogjuk kapni. – mondta Bezzegh Attila, a Bezzegh Épületgépészeti Kft. ügyvezetője,

Sőt már az is nagy dolog, ha bizonyos termékekhez hozzá lehet jutni.

– Például egy hiánytermékünk ez a trapézlemez. Közel két hónapi megrendelésre tudunk teljesíteni, az alapanyagok sajnos hiányoznak, és a gyártók nem tudják vállalni közelebbi határidővel ezen termékeknek a legyártását. – mondta Bezzegh Attila.

A faanyagok ára idén kezdett kilőni, nemcsak itthon hanem világszerte, hogy mit is jelent ez pontosan? Idén januárban egy raklap osb lapot háromszázezer forintért lehetett vásárolni, fél évvel később ugyanekkora összegből már csak harmadannyit. Most ez a kupac egymillió forintba kerül.

De nemcsak a fa, hanem szinte minden építőipari termék ára nőtt, a hőszigeteléshez szükséges anyagok 60% -kal drágultak. Sok esetben a beruházó cégek piaci árváltozások következtében nem tudják a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani. Sok cég emiatt emelte meg az árait, de azok vannak igazán bajban, akik nem tudtak kellő mennyiséget raktározni a szükséges alapanyagokból.

– A problémákat a kivitelezők szerintem az építőanyag kereskedőket megkeresve próbálták áthidalni. Mi is ezt tettük, a tavalyi évben megpróbáltunk előre bevásárolni az anyagokból, csak a tárolási kapacitásunkat meghaladta, de a gyöngyösi építőanyag kereskedők segítettek a tárolásban. – mondta Peszlen Károly, a Peszlen és Társa 98 Építőipari és Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Koji László az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének az elnöke az M1 műsorában azt mondta: a drágulás oka, hogy az elmúlt másfél évben a világjárvány miatt az építőanyag-gyártás leállt, most pedig egy másfél évvel elhalasztott kereslet jelent meg hirtelen. A keresletet a januárban indított lakásfelújítási program is növelte. A legfeljebb 3 millió forint állami támogatás lehetőségével eddig kilencezren éltek. A drasztikus drágulások miatt a kormány úgy határozott, hogy bizonyos termékkörre októbertől kiviteli korlátozást rendel el azért, hogy a nélkülözhetetlen alapanyagokból megfelelő mennyiség álljon a hazai vásárlók rendelkezésére, továbbá bejelentési kötelezettséget írnak elő az exportáló vállalkozások számára. A Gazdasági Versenyhivatal pedig most kibővített jogkört kapott a kormánytól.


Tovább az archívumra