Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Itt a negyedik hőhullám, a melegrekord is megdőlhet

Itt a negyedik hőhullám, a melegrekord is megdőlhet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Mától csütörtök éjfélig ismét hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hat megyében harmadfokú, hét megyében másodfokú, hat további megyében pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Megyénk a másodfokú riasztás területére esik, így érdemes felkészülni a hőségre, ugyanis Gyöngyösön holnap 37 fok lehet a maximum hőmérséklet.

Egyre forróbb légtömegek érkeznek a Kárpát-medence térségébe, itt a negyedik hőhullám. Bakota Zsolt televíziónknak elmondta, hogy az országos melegrekord is megdőlhet ma vagy szerdán.

– Akár egy 113 éves melegrekord is megdőlhet, hiszen a július 14-hez kapcsolódó mindenkori országos melegrekord az 1901-el kezdődő hivatalos és hiteles mérések kezdete óta még 1908-ban lett regisztrálva, akkor Egerben 39 fokot mértünk. Jó esély van arra, hogy ez az érték a holnapi napon megdőljön. – mondta Bakota Zsolt, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének egyetemi hallgatója.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben hívja fel a lakosság figyelmét a legfontosabb óvintézkedésekre. Arra kérik az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre, kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Továbbá 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik.

– Ilyenkor az autóban ne hagyjunk gyerekeket és házi kedvenceket, mert az autó ilyenkor úgy működik a napon, mint egy kis üvegház és percek alatt szauna lesz belőle. A kocsi belső hőmérséklete pillanatokon belül elérheti a 73 fokot, ami már életveszélyesnek mondható éppen ezért, ha bárki autóban hagyott állatot, gyermeket lát azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. – tájékoztatott Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mukics Dániel hozzátette: ne hagyjunk öngyújtót, sprayt és éghető folyadékot az autóban. A szóvivő emlékeztet arra is, hogy június 24. óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben.

– Idén már 6056 szabadtéri tűz keletkezett, csak Heves megyében 300, Gyöngyösön pedig 35 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A leégett terület az egész országban az akkora minthogyha 7060 focipálya égett volna le. – mondta a szóvivő.

Az előrejelzések szerint csütörtökön már hidegfront érkezik hazánkba, azonban aznap még kettősség lesz jellemző, ugyanis míg nyugaton felfrissül a levegő, keleten kitart a forróság, majd péntekre egyenlítődik ki a kontraszt, és mindenhol 30 fok körüli hőmérséklet lesz jellemző. A hét második felében pedig számítani kell lokális záporokra, zivatarokra.


Tovább az archívumra