Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Legyünk türelmesek

Legyünk türelmesek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sok szülőt állít kihívások elé az idei nyár, a koronavírus-járvány ugyanis elvitte a szabadságok nagy részét, ezért nehéz megszervezni a gyerekek nyári felügyeletét. A pszichológus szerint nagyon fontos, hogy figyeljük a gyerekek jelzéseit, hiszen nekik is számos nehézséget okozott az elmúlt időszakban a folyton változó körülményekhez való alkalmazkodás.

A koronavírus-járvány nem csak a felnőtteknek okozott nehézségeket az elmúlt másfél évben, de az óvodák bezárása, az online oktatás a gyerekek megszokott rutinját is felborította, és emiatt a nyári szünethez való alkalmazkodás is nehezebb lehet.

– Visszafejlődhetnek, esetleg olyan magatartásmódok jelenhetnek meg, amiket már nem szoktunk meg, nyűgösebbek, dacosabbak lehetnek, ez mind attól függ, hogyan tudnak megbirkózni az új helyzetekkel. – mondta Dr.Szabóné Maszler Judit pszichológus.

A pszichológus szerint a legnehezebb azoknak a gyerekeknek lesz, akik a pandémia miatt kurtán-furcsán zárult utolsó óvodai évük után kezdik az első osztályt, nekik sok segítségre lesz szükségük a szülőktől a nyári szünet alatt.

– Kommunikáljunk a gyerekekkel, legyen egy folyamatos oda-visszacsatolás. Lássuk meg, ha rosszabb napja volt, próbáljunk meg rákérdezni, adjunk neki időt, hogy ez esetleg megjelenjen a játékában, vagy egyszerűen át tudjon hangolódni az otthoni tevékenységre, de a legfontosabb, hogy legyünk türelmesek és empatikusak velük. – mondta Dr.Szabóné Maszler Judit.

További nehézséget okoz a szülőknek a nyári gyermekfelügyelet megszervezése, hiszen a járvány sokaknak elvitte a szabadságát, így a nagyszülők, az ügyeletes óvodák, vagy a táborok segítségére szorulnak.


Tovább az archívumra