Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Elkészült a református közösségi ház

Elkészült a református közösségi ház

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elkészült az Ó- és Új Lelki Kincsesház, a Gyöngyösi Református Egyházközség új gyülekezeti épülete. A több mint 65 millió Ft-ból megvalósuló beruházás, az Északpesti Református Egyházmegye – Dunamelléki Református Egyházkerület építési segélye mellett, gyülekezetek és magánszemélyek adományaiból épült meg.

Lelki gyakorlatot tartanak a nyári táborozóknak a frissen elkészült épületben, ők vehették elsőként birtokba az Ó- és Új Lelki Kincsesház közösségi terét. Már csak két ajtó hiányzik a teljes készültséghez, de a mosdókat, konyhát már használhatják a közösségek.

– Elsősorban a kiscsoportos munka, foglalkozások helyszíne, valamint egy lakás van benne. Ha beosztott lelkésze lesz a gyülekezetnek, majd ebben a házban lakik, másodlelkész otthona lesz, akár a családjának is. – mondta Kenyeressy Károly, a Gyöngyösi Református Egyházközség lelkésze.

A két szobás lelkészlakás mellett, az új gyülekezeti épület magába foglal egy nagyobb közösségi konyharészt, egy kis gyülekezeti termet, egy kis irodát, egy vendégszállást, valamint közösségi WC-ket, akadálymentesített mosdót. A teljes építési költség 65,3 millió forint és a befejezéshez még 1,8 millió Ft hiányzik, így számítanak a jószándékú adományokra, ahogy eddig is jelentős összeget kaptak gyülekezeti tagoktól, adakozóktól.

– A gyülekezetünk több mint 10 millió Ft-ot adakozott az elmúlt 2 évben, 13 másik gyülekezettől kaptunk adományokat, 20 gyülekezeten kívüli személy adakozott eddig az építkezésre. – mondta Kenyeressy Károly.

Továbbá főtámogatójuk, az Északpesti Református Egyházmegye – Dunamelléki Református Egyházkerület összesen 15 millió Ft építési segéllyel segítette az építkezést, alapként pedig egy hagyaték örökségből származó 35 millió Ft szolgált. Hálás szívvel köszönnek minden adományt – tette hozzá Kenyeressy Károly. Az új gyülekezeti ház, a 228 éves templom és 93 éves parókia műemléki környezetében, a Heves Megyei Kormányhivatal Örökségvédelmi Főosztályának engedélyével és ellenőrzésével készült. A kivitelezést egy gyöngyösi cég végezte.

Az épületben szeretnék bemutatni a múltjukat is, azokat a történelmi örökségüket őrző dokumentumokat, amelyeket most még a levéltárban őriznek. Az ősz folyamán pedig szeretnék ünnepélyes keretek között átadni az Ó – és Új Lelki Kincsesházat.


Tovább az archívumra