Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Idén a lakosság döntött: nem lesz tűzijáték augusztus 20-án

Idén a lakosság döntött: nem lesz tűzijáték augusztus 20-án

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Egy online szavazás eredménye alapján nem lesz tűzijáték idén augusztus 20-án Gyöngyösön. Az önkormányzat még júliusban tett fel egy kérdőívet, amelyre több mint 1300 válasz érkezett. Mintegy 74%-uk úgy válaszolt, hogy nem szeretne tűzijátékot. Az államalapítás ünnepén azonban lesz szentmise, délutáni és esti programok, illetve kezdetét veszi a GYÖNGYike Folklórfesztivál.

„Legyen tűzijáték augusztus 20-án Gyöngyösön?”- ezt a kérdést tette fel az önkormányzat a város honlapján még júliusban, hiszen minden évben megoszlanak a vélemények a látványosság szükségességéről. A város úgy határozott, idén a lakosokra bízza a döntést. Július 21-ig lehetett szavazni.

– Körülbelül 1300 gyöngyösi lakos válaszolt erre a kérdésre, és nagyon meggyőző többségük, mintegy 74% arra szavazott, hogy ne legyen tűzijáték idén Gyöngyösön, úgyhogy nem lesz. – mondta Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere.

Bár indoklást nem vártak, az okok minden évben terítékre kerülnek a lakosok részéről. Sokan a háziállatok védelme érdekében gondolják úgy, hogy a durrogtatást mellőzni kell. A döntéssel egyébként az alpolgármester is egyetért, de mint elmondta, ha a többség másképp dönt, megvásárolják a pirotechnikai eszközöket.

– Nyilván több szempont is járhatott az emberek fejében, környezetvédelmi szempont is, habár, most már vannak viszonylag környezetbarát tűzijátékok is, de sokan azt gondolhatták, hogy ne puffogtassunk feleslegesen. Legtöbben szerintem állatvédelmi szempontból mérlegelhették a kérdést, hiszen nagyon sok a kutyás család itt a belvárosban is, és azt tudomásul kell vennünk, hogy ami nekünk mondjuk 10-15 perc móka, az nekik esetleg hosszú- hosszú órákra, napokra meghatározza a kedélyüket. – mondta az alpolgármester.

Kárpáti István hozzátette: ezzel körülbelül 300 ezer forintot spórolt a város, jelen időben pedig minden megtakarított pénznek van helye, így ez sem utolsó szempont. Bár tűzijáték nem lesz, az ünnepi szentmisét a hagyományokhoz híven megtartják, lesznek délutáni programok, este koncert is, és aznap veszi kezdetét a GYÖNGYike Folklórfesztivál a Főtéren.


Tovább az archívumra