Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szlovák vendégek

Szlovák vendégek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Losonc delegációja is részt vett a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál rendezvényein. Gyöngyös és a szlovákiai település a kulturális és gazdasági kapcsolatok ápolása mellett a további tervekről is egyeztetett. A tervek szerint decemberben Losonc látja újra vendégül városunkat.

Ezek a képek még augusztusban készültek, akkor a gyöngyösi önkormányzat és a Mátrai Hegyközségek Nonprofit Kft. közös delegációja látogatott el Losoncra, a Nógrádi Népművészeti Fesztiválra. A két város civil szervezetei hagyományosan jó viszonyt ápoltak egymással, azonban ez a kapcsolat évekkel ezelőtt megszakadt.

Ez pedig már a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, ahol a gyöngyösiek látták vendégül a losonci csoportot.

– Az, hogy határ van köztünk, nem jelent semmit. Mindkét város igyekszik projektekben részt venni az előrelépés jegyében. A kulturális és gazdasági kapcsolat, a közös programok mellett fontosnak tartjuk a barátság ápolását is. – mondta Alexandra Pivková, Losonc polgármestere.

A kulturális és gazdasági kapcsolatok kialakítása és megújítása mellett a két településnek további tervei is vannak a jövőre nézve egy nyertes pályázatnak köszönhetően – emelte ki Alexandra Pivková polgármester.

– Losonc és Gyöngyös együttműködést kötött a gasztronómia, a kultúra és a hagyományok területén, ezt azonban szeretnénk kibővíteni, más invesztíciós projektekkel is. Nálunk Losoncon van egy hasonló zsinagóga, mint itt Gyöngyösön, amit már sikerült felújítani, és például ez is egy pont, ami minket összeköt. – mondta a losonci polgármester.

Hosszú távú kapcsolatot szeretne kialakítani a két település, még több területet bevonva. A tervek szerint decemberben ismét vendégül látja a gyöngyösieket Losonc egy adventi rendezvényen.


Tovább az archívumra