Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sokakat érzékenyen érint a drágulás

Sokakat érzékenyen érint a drágulás

4,9 százalékos inflációt mutatott ki a közelmúltban a Központi Statisztikai Hivatal, azonban a fogyasztók még ennél is jóval nagyobb, 14 százalékos drágulást tapasztalnak egy online felmérés szerint. Az általunk megkérdezettek szerint leginkább az élelmiszerek, az üzemanyagok és az építőanyag-árak emelkedtek extrém módon, de más termékek esetében is tapasztalták a nagymértékű drágulást.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint idén augusztusban 4,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban.

Egy online felmérés szerint – amelyet a helyben.hu felkérésére a Mi utcánk közösségi oldala készített – a vásárlók a hivatalosnál sokkal drámaibb inflációt tapasztalnak. A felmérés szerint az emberek körülbelül 13,4 százalékos drágulást érzékeltek. A bevásárlók úgy látják, hogy az élelmiszerek drágulása az átlagnál is jobban nőtt, ezen belül a zöldség és a gyümölcs extrém módon drágult, de hasonló mértékben nőtt az üzemanyag, illetve az építőanyag ára is.

A felmérésben azt írják: az élelmiszerek ára hivatalosan 3,7 százalékkal, ezen belül például az étolaj 30,6, a margarin 9,1, a baromfihús 8,9, a liszté 8,2, az éttermi étkezésé pedig 7,0 százalékkal emelkedett.

Televíziónk is utánajárt, hogy a városban élők milyen mértékű inflációt tapasztalnak, és mely termékeknél, a legtöbben pont az alapvető élelmiszereket, zöldségeket és gyümölcsöket említették.

A városban élők szerint az átlagkereset sokszor már nem bírja el a jelenlegi árakat. Az online felmérésben azt írják, hogy az árak elszabadulásáért alapvetően a gazdaság gyors helyreállása miatti keresletbővülés, illetve a kínálati oldalon tapasztalható beszállítói problémák, a különböző területeken jelentkező kapacitás-szűkülés okozza.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:09
Reklám
19:12
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:24
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság