Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Ellenőriztessük kéményünket és fűtési berendezéseinket!

Ellenőriztessük kéményünket és fűtési berendezéseinket!

A tavalyi fűtési szezonban megyénkben közel 50 olyan tűzesethez riasztották a tűzoltókat, mely kéményben keletkezett. Több olyan eset is volt, ahol a tűz átterjedt a tetőszerkezetre vagy a lakáson belül valamely helyiségre. Éppen ezért fontos, hogy időben ellenőriztessük kéményünket és fűtési berendezéseinket, hogy a hideg beállta előtt minden rendeltetésszerűen működjön. A Heves Megyei Katasztrófavédelem most a legfontosabb tudnivalókat közölte a lakosokkal.

Az egyik házhoz érkeznek a kéményseprők, ellenőrzést hajtanak végre a szakemberek. Nem érdemes megvárni a fűtési időszakot, már most ajánlott elvégeztetni az ellenőrzést, ugyanis egész évben végzik a munkájukat és ilyenkor gyorsabb az ügyintézés, könnyebb megfelelő időpontot találni.

– Időpontot a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ webfelületen az online ügyintézés menüjében lehet foglalni. Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámon is foglalhat időpontot. A telefonos menüben a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni. – mondta Hevesi Katalin tűzoltó alezredes, a Heves Megyei Katasztrófavédelem hivatalvezetője.

Társasházaknál a szilárd tüzelésű berendezéseket évente, a gázüzemű tüzelőberendezéseket kétévente kötelező az egylakásos ingatlanokban pedig ajánlott a kéményellenőrzés.

A fűtési szezonban a szén-monoxid veszélyeire is figyelni kell, így a fűtőberendezéseket, vízmelegítőket is évente legalább egyszer szakemberrel ajánlott ellenőriztetni. Az előző szezonban, Heves megyében 19 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt és 6 ember szenvedett mérgezést.

– A nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők számára biztosítani kell a levegő-utánpótlást! Nem elég kinyitni az ajtót vagy az ablakot, egy résszellőzőt kell beszereltetni az ablakba. Egy megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen jelez, ha veszélyes mennyiségű szén-monoxid keletkezik. – tájékoztatott Hevesi Katalin.

A hivatalvezető kiemelte: a családi házakhoz a kéményseprők nem mennek ki automatikusan, a tulajdonosoknak maguknak kell kérni az ellenőrzést. A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
"Víg Ecsédre gyertek házasodni…" - dokumentumfilm az ecsédi lakodalmas hagyományokról
16:31
Reklám
16:34
G25 – gazdasági magazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó – válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
Zongoraavató hangverseny (részlet)
19:09
Reklám
19:12
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:24
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:37
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság