Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Szimbolikus térfoglalások Gyöngyösön: előadás a Főtéri országzászlóról

Szimbolikus térfoglalások Gyöngyösön: előadás a Főtéri országzászlóról

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A szimbolikus térfoglalásokról és a Fő téri országzászló történetéről tartott előadást Borbándi Erik a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa digitális könyvéből ismertette a gyöngyösi országzászló történetét, amit 1933. július 2-án avattak fel és valamikor 1945 után tűnt el a Fő térről.

Szimbolikus térfoglalásról akkor beszélhetünk – kezdte az előadó, ha a hatalom úgy próbálja kifejezni vagy megerősíteni saját ideológiáját, hogy tereket nevez át, emlékműveket állít, és ezeknél ünnepségeket is tart.

– A gyöngyösi Fő tér esetében is találkozunk ezzel a jelenséggel, főként 1933. július 2-át követően, amikor is felavatták a Mátra országzászlót, innentől fogva gyakorlatilag a következő 12 évben Gyöngyösön minden egyes komolyabb rendezvény az országzászló díszlete mellett valósult meg. – mondta Borbándi Erik, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet munkatársa.

Az országzászlók az ünnepségek hangulatát is meghatározták, hiszen ezek az emlékművek a trianoni döntés elleni tiltakozás kifejezőeszközei voltak. Az országzászlók 1945 után, gyakorlatilag az országban mindenhonnan eltűntek. Mintegy másfél ezer országzászló tűnt el a nagy Magyarország területéről, köztük a gyöngyösi is.

– Gyöngyös esetében 1945 után, nem tudjuk a pontos dátumát, hogy mikor, de elbontották, a teret megint csak átrendezték, és hát sokáig még az emlékezetből is igyekeztek kitörölni az országzászlót. A kétezres években annak nyomán, hogy Magyarországon a ’90-es évektől kezdve egyre több település újból állított országzászlókat, Gyöngyösön is felmerült az igény arra, hogy állítsák vissza a régi eredeti országzászlót. – mondta Borbándi Erik.

Végül 2018. június 4-én, a nemzeti összetartozás napján avatták fel az 1933-ban felállított eredeti gyöngyösi országzászlóval teljesen megegyező emlékművet, a Szent Bertalan-templom előtti szakrális téren. A szerző érdekességképpen azt is elmondta, hogy Gyöngyös közigazgatási területén nem ez az egyetlen országzászló. Mátraházán a volt vasutas üdülő területén 1938-ban szintén állítottak egy országzászlót, ami szinte érintetlenül vészelte át az 1945 utáni évtizedeket.


Tovább az archívumra