Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Göncz Árpád nevét viseli az egykori Eszperantó utca

Göncz Árpád nevét viseli az egykori Eszperantó utca

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Új utcanevet kapott az egykori Eszperantó utca, mától hivatalosan Göncz Árpád nevét viseli, Magyarország volt köztársasági elnökének emléket állítva. Az ünnepélyes utcanév-átadón a néhai köztársasági elnök lánya, Göncz Annamária is részt vett.

Göncz Árpád a legnehezebb viszonyok között is mindig ember tudott maradni – így jellemezte Hiesz György polgármester a néhai köztársasági elnököt az ünnepélyes utcanév avatón. Mától Göncz Árpád nevét viseli az egykori Eszperantó út Gyöngyösön.

Hiesz György polgármester a névválasztást azzal indokolta, hogy Göncz Árpád olyan példakép, aki mindig a megegyezést, a kompromisszumot kereste egyszerű emberi hangon. Elnöksége alatt olyan népszerű volt, amely ma már elképzelhetetlen.

– Én azt gondolom, és elmondtam itt a köszöntő beszédemben is, hogy az elmúlt 30 év, a rendszerváltás utáni politikai életnek a legnagyobb formátumú politikusa, és igaz ember. Aki a legnehezebb viszonyok között is mindig ember tudott maradni. Tényleg példaértékű ebben a nagyon durva politikai légkörben egy olyan ember, mint ő, aki nem csak köztársasági elnök volt, hanem mindenkivel egy közvetlen nexust alakított ki. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Az új utcanévtáblát a néhai köztársasági elnök lánya, Göncz Annamária, valamint Hiesz György polgármester leplezte le.

– A testvéreim nevében is mondhatom, hogy édesapánk nagyon örülne neki, és büszke lenne ő is rá, mint ahogy mi büszkék vagyunk erre. Nagy öröm nekünk, hogy tovább él az ő emlékezete ilyen formában, mert nyilván azért a halála után 6 évvel némiképp már megkopik, de ő még most is a mi emlékezetünkben képviseli azt a szellemiséget, ami megérdemel egy ilyen elnevezést. – mondta Göncz Annamária.

Az országban több helyen, egyebek mellett Budaörsön, Kazincbarcikán is neveztek már el utcát Göncz Árpádról, Budapest 13. kerületében pedig egy városrész viseli volt a köztársasági elnök nevét.

A névváltozás után egyebek mellett a kormányablak, és a városi televízió székhelyének címe is változik.


Tovább az archívumra