Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rekordot döntöttek az üzemanyagárak

Rekordot döntöttek az üzemanyagárak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Soha nem került még ilyen sokba az üzemanyag Magyarországon, ma hajnalban ugyanis 9-9 forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára is. Így az előbbi átlagára 482, az utóbbié 493 forintra nőtt. Ezzel a benzin egy héten belül 17 forinttal, a gázolaj pedig 15 forinttal drágult. Az eddig nem látott árnövekedés mögött többek között az olajár emelkedése, valamint a forint gyengülése is áll.

Csupán 5 forint, és eléri a literenkénti 500 forintos új lélektani határt a benzin ára ezen a gyöngyösi töltőállomáson, a prémium minőségű üzemanyagok ára pedig már át is lépte az újabb lélektani határt. De nem csak benzin, hanem a gázolaj ára is az egekben, ez egyes helyeken már a 495 forintot is meghaladja. Az üzemanyagok még soha nem kerültek ilyen sokba Magyarországon, az emelkedés pedig folyamatos. Ahogy ezen a grafikonon is látszik, tavaly március óta például közel 200 forinttal lett drágább a 95-ös benzin literenkénti ára.

A magas benzináraknak pedig az itt élők sem örülnek.

– Szóhoz se tudok jutni. Habár nem okoz ez meglepetést, hiszen naponta emelik szinte. De ez már brutális. – mondta Keresztesi József.

– Ez a 420-30 forint, ami reális volt – bár igazság szerint az sem -, de hogy már 550 forintról is beszélnek, ez már szerintem nagyon durva. – véli Baliné Peiker Mariann.

– Sajnos elég magasak, és egyre jobban felmegy. Ez nem valami jó. – nyilatkozta Kelemen István Csabáné.

Az üzemanyagok drágulása mögött elsősorban az olajár emelkedése áll, a Brent típus hordónként már 83 dollár közelében jár, ami hároméves csúcsnak számít. Az emelkedés azonban több tényezőnek is köszönhető, többek között jelentősen nőtt a gáz ára is, valamint a forint gyengülése is fölfelé hajtja az árakat – mondta el televíziónknak a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

– A forint-dollár kurzus abba az irányba változott, hogy az üzemanyagárak emelkedjenek. 80 dollár fölé emelkedett a hordónkénti jegyzésára a Brent kőolajnak és a forint is sajnos az éves minimumára gyengült. Ma reggel is már 310 forint felett kereskedtek a dollárral. – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

Grád Ottó szerint a magas árak miatt egyelőre nem tapasztalható forgalomcsökkenés a kutaknál, azonban sok autósnak már megterhelő lehet a drágulás. A főtitkár várakozásai szerint a világpiacon stabilizáció következik, ezért a közeljövőben már nem kell ilyen mértékű növekedéssel számolni.


Tovább az archívumra