Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Felfutóban a negyedik hullám, a virológus szerint novemberre várható a csúcs

Felfutóban a negyedik hullám, a virológus szerint novemberre várható a csúcs

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A koronavírus-járványról szerzett tapasztalatait összegezte Rusvai Miklós virológus és Mangó Gabriella háziorvos Gyöngyösön. Az országos könyvtári napok rendezvényén a virológus elmondta, novemberben tetőzhet a negyedik hullám, de egyelőre nincs szükség a járványügyi intézkedések szigorítására. A szakemberek szerint hazánkban elég jó az átoltottság, valószínűleg ezért emelkedik lassan a fertőzöttek száma.

Rusvai Miklós virológus és Mangó Gabriella háziorvos szerdai beszélgetésén is elhangzott, hogy októberben futhat fel a koronavírus-járvány negyedik hulláma, novemberben pedig ki fog csúcsosodni. A szakember annak híve, hogy a harmadik oltás eltérő legyen az előzőektől. Az orosz, illetve a kínai készítmény után szerinte a legjobb Pfizert vagy Modernát kérni emlékeztető oltásnak. A szakember azt is elárulta, mennyire véd a Pfizer vakcina a különböző vírusmutánsoktól.

– Az eredeti variáns ellen, a vuhani variáns ellen, ami ellen kidolgozták 92%-ban véd, a delta variáns ellen pedig 87%-ban véd. Mit jelentenek ezek a számok? Ez azt jelenti, hogy száz beoltottból, ha az eredeti vírusból fertőződnek, akkor legfeljebb nyolcan betegszenek meg, senki nem hal meg, senki nem kerül lélegeztető gépre, de esetleg nyolcan megbetegszenek, kilencvenketten pedig teljesen védettek. Ugyanez a delta variáns esetében tizenhárman megbetegszenek nyolcvanheten pedig nem. – mondta Prof. Rusvai Miklós virológus.

Rusvai Miklós arról is beszélt, hogy a delta variáns felfedezése óta is találtak számos újabb mutációt, de ezek között nincs olyan, amelyik terjedőképessége miatt aggodalomra adhatna okot. Jelenleg már a szájon át, tabletta formájában alkalmazható vakcina vizsgálatát is elkezdték.

– A szájon át bevehető vakcina valószínűleg jövőre már piacon lesz. Gyógyszer, ami a már megbetegedett embereket védi, esetleg ilyen is nagy valószínűséggel jövő év első felében már piacra kerül, jelenleg például a Semmelweis Egyetemen is folynak ilyen kísérletek. – mondta a virológus.

Dr. Mangó Gabriella, az I. sz. körzet háziorvosa négy évvel ezelőtt kezdte el tanácsait megosztani közösségi oldalán, azóta az oldalának hatalmas követő tábora van. Azt mondja, a legutóbbi kérdések még mindig a harmadik oltás körül tartanak. A háziorvos hozzátette: olyan embert is ismer, aki annak a hatására van túl egy sikeres fogyókúrán, mert az elhízott embereket jobban megviseli a Covid.

– Találkoztam olyan beteggel, akinek a Covid úgymond pozitív hozadékot adott. Évek óta próbált volna fogyókúrázni, és 25-30 kiló fogyásokról írnak illetve a hozzászólók is elmondják, hogy bizony a Covid ideje alatt, éppen azért mert a félelem vezette őket, sikerült leadni a súlyukból jócskán. – mondta Dr. Mangó Gabriella háziorvos.

A szakemberek kifejezetten javasolják az influenza elleni vakcinát is – jóval betegebbek lehetnek ugyanis azok, akik egyszerre kapják el a két vírust. A harmadik dózist eddig egyébként országszerte 833 ezren kapták meg; erre továbbra is be lehet jelentkezni az interneten akár egy gyöngyösi oltópontra is.


Tovább az archívumra