Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Erőművek éjszakája

Erőművek éjszakája

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Országszerte harminchat helyszínen nyíltak meg az erőművek ajtai a nyilvánosság előtt. Az Erőművek Éjszakája elnevezésű program keretein belül a Mátrai Erőműben is lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek azokra a területekre, amelyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt.

Készenlétben a láthatósági mellények és a biztonsági sisakok a látogatóközpontban. Indulhat az ipari kalandtúra a Mátrai Erőműben, amelyre idén is nagy volt az érdeklődés. Az előzetes regisztrációhoz kötött eseményre két óra alatt minden hely betelt.

– Akik most ide jönnek, láthatják, hogy mi van a másik oldalon, mi az a 24 órás kőkemény megfeszített munka, ami miatt ezt az energiát tudjuk biztosítani. Ezt próbáljuk megmutatni ma az idelátogatóknak. – mondta Banka Zsolt, az MVM Mátra Energia Zrt. kommunikációs szakértője.

Az érdeklődők először egy videót tekinthettek meg az erőműről, majd egy kisvonatra szálltak fel, amely az ipari terület látványos pontjaihoz szállította őket. Lehetőség nyílt gyalogosan besétálni az óriási Heller-toronyba is.

– Az a monumentális nagyság, amikor ott bent vagyunk, és fölnézünk, hogy milyen óriási. Ez már egy olyan élmény, amivel többel tér haza, de én inkább azt emelem ki, hogy a 6 millió éves lignitből hogy tudunk villamos energiát előállítani, és erről picit felfedjük a titkot. Szerintem ez a legnagyobb élmény, amit meg lehet szerezni itt ma. – mondta Banka Zsolt.

A bő egy órás program alatt a látogatók végigkísérhették az elektromos áram előállításának főbb folyamatait, és az erőmű működésével kapcsolatos kérdéseiket is feltehették. Az esemény végén a résztvevők ajándékokat is hazavihettek.


Tovább az archívumra