Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Összefogás a mellrák ellen

Összefogás a mellrák ellen

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Évente kétezerre tehető az emlőrákban elhunytak száma, pedig korai felismerés esetén a betegség jó eséllyel gyógyítható. Ezért van nagy szükség a rendszeres szűrővizsgálatokra, amire a Magyar Rákellenes Liga minden év októberében, a rák elleni harc hónapjában rákellenes sétán hívja fel a figyelmet.

Magyarországon évente közel 8000 ezer nőnél diagnosztizálnak emlőrákot, és ebből 2000 fölött van azoknak a száma, akik elhunynak a betegségben. Ezért is fontos a korai felismerés, hiszen ha időben kiderül a baj, akkor hamarabb lehet felvenni a harcot a rákkal. Erre hívta fel a figyelmet a Magyar Rákellenes liga gyöngyösi szervezete a rák elleni küzdelem jegyében szervezett sétáján, amit egy előadás előzött meg.

– A mai nap jelentősége, hogy felhívjuk a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre. Azt hiszem, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Immár gyöngyösi alapszervezetünk is ötödik éve vesz részt ebben az előadásban és felvonulásban, ami 2002-ben indult a lánchídi sétával. – mondta Tóth Lászlóné, a Magyar Rákellenes Liga gyöngyösi Alapszervezetének elnöke.

A programon részt vett a Magyar Rákellenes Liga budapesti képviselője is, aki a szűrés fontosságát emelte ki, majd Dr. Szelva István tartott tájékoztató előadást. A főorvos bemutatta a betegség tüneteit, a kezelési módokat, de az önvizsgálat fontosságát és menetét is kiemelte és elmagyarázta a jelenlévőknek.

– Látni kell, hogy milyen az alaki különbözőség, és akkor fogja tudni a következő alkalmakkor, ha valami megváltozik. Behúzódás, bőrpír, csomó jelentkezik, aminek az okát nem tudja megmagyarázni, akkor így fogja tudni felfedezni, hogy valami gond van. Ha látjuk, nem várunk túlságosan sokat. – mondta Dr. Szelva István, a Bugát Pál Kórház Szülészeti- nőgyógyászati osztályának főorvosa.

Hiesz György polgármester is részt vett a programon, aki azt mondta, az önkormányzat igyekszik mindig valamivel támogatni a szervezetet, hiszen fontosnak tartják, hogy a helyi lakosok értesüljenek a legfontosabb egészségügyi információkról.

– Minden ilyen eseménynek részesei vagyunk. Biztatjuk őket, mi is igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy oda kell figyelni az önellenőrzésre, most a hölgyekre vonatkozóan. Mellrákszűrésekre járni. Az a döbbenetes, hogy ingyenes már közel 20 éve ez a program, és a részvételi arány nagyon alacsony. Nem elég egyszer, évente többször is vissza kell térni, hogy az emberek figyeljenek oda, az életünkről van szó. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

A szervezők meglepetéssel is készültek, a séta előtt a BlackJam Sport Egyesület lépett fel, akik táncukkal a mozgás fontosságát közvetítették. Majd kezdetét vette a figyelemfelkeltő séta. A résztvevők a Mátra Művelődési Központból indulva egészen a Fő téri szökőkútig vonultak, ahol végül mécsest gyújtottak azokért, akik a betegség miatt már nem lehetnek közöttünk.


Tovább az archívumra