Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Sokallják az építményadót a vállalkozók

Sokallják az építményadót a vállalkozók

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az építményadó mértékének csökkentését szorgalmazza a Mátraaljai Munkaadók Egyesülete. A szervezet elnöke erről keddi műsorunkban beszélt. Gyöngyös alpolgármestere azt mondta: emelni biztosan nem fogják az adót, de egyelőre csökkentést sem terveznek.

Eltérően értékelték műsorunk szereplői az elmúlt évet. Míg dr. Réthy Béla szakmai alpolgármester a város szoros, de eredményes gazdálkodását hangsúlyozta, addig Báry Péter, a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének elnöke arról beszélt: a városban működő gazdálkodó szervezetek továbbra is nehéz helyzetben vannak a válság és a külső gazdasági tényezők miatt. Ennek ellenére teljesítették helyi adó kötelezettségeiket, így az építményadót is befizették, mértékével és konstrukciójával azonban nem értenek egyet. Az ugyanis nem szektorsemleges és nem veszi figyelembe a vállalkozások eltérő teherviselő képességét. Ezért a munkaadók az építményadó csökkentését, illetve megszüntetését szorgalmazzák.
Dr. Réthy Béla szakmai alpolgármester úgy fogalmazott: az építményadó valóban rugalmatlan adónem, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezért nem is tervezték a mértékének emelését. Mint mondta, felvetődött a csökkentése is, azonban az adótervezési időszakban a költségvetés bizonytalanságai miatt ezt nem tudták elérni, így az építményadó 750 forintos négyzetméterenkénti mértéke marad érvényes 2013-ban.
A városvezető a költségvetés fő számairól is beszélt: mint mondta a 2013-as büdzsé főösszege 4,9 milliárd forint lesz, a költségvetést a képviselő-testület január 31-én tárgyalja majd első fordulóban. A költségvetés tervezésekor az önkormányzat véleményezési lehetőséget biztosít a Mátraaljai Munkaadók Egyesületének is.

Az Aktuális napi hírei (2013-01-23 )

Tovább az archívumra