Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Bányászati előadást tartottak a Mátra Honvéd Kaszinóban az iparágban végbement átalakításokról és a bányászat jövőjéről

Bányászati előadást tartottak a Mátra Honvéd Kaszinóban az iparágban végbement átalakításokról és a bányászat jövőjéről

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megújuló energiaforrások és a szélerőművek kapcsán Dr. Zoltay Ákos főtitkár hangsúlyozta: a villamos-energia termelésben megkérdőjelezhetetlen a szénbányászat létjogosultsága.

A Magyar Bányászati Szövetség 1992-ben alakult, 10 állami vállalatból. A szövetség ügyvezető főtitkára a „Magyar Bányászati Szövetség összefogó szerepe az energiaiparban” című előadásában elmondta: a bányászat szerkezet-átalakítása következményeként megváltoztak a tulajdonosi viszonyok, és a kitermelt ásványi nyersanyagok összetétele is.

 

A főtitkár elmondta: felmérés szerint körülbelül 12 ezer ember foglalkozik bányászattal ma Magyarországon. Igaz, hogy a gépesítés gazdaságosabb megoldás, a bányászok foglalkoztatásának van jövője. Hiába preferálja az unió a megújuló energiaforrásokat és a szélerőműveket, ezek – már csak a szabályozás problematikája miatt – sem szoríthatják vissza a szénbányászatot.

 

Dr. Zoltay Ákos hangsúlyozta: a hazai ásványi nyersanyagok kihasználása továbbra is fontos, mert jelentős tartalékokkal rendelkezünk. A főtitkár szerint térségünkben a Mátra jelenti a legkönnyebb fejlesztési lehetőséget az energiatermelésben.

 

Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2007-05-30 )

Tovább az archívumra