Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Válaszd az életet!

Válaszd az életet!

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Válaszd az életet! – címmel tartottak szakmai konferenciát a gyöngyösi kórházban, a depresszió gyógyítása és az öngyilkosságok megelőzése érdekében. A szakemberek a szakorvosi és a szociális ellátás együttműködésének fontosságáról tanácskoztak, mivel hazánk az Európai Unióban az utolsó előtti áll öngyilkosságok tekintetében.

Van segítség! A depresszió gyógyítható! A legfontosabb üzenetei a lelki problémákkal küzdők és családtagjaik számára, akik a szakemberekkel, pszichológusokkal együttműködve segíthetnek a kilátástalan helyzetbe jutottaknak. Az életvédő program gyöngyösi állomásán is felhívták a helyi szervezetek figyelmét az együttműködésre, az öngyilkosságok csökkentése érdekében. A 80-as évek közepén, a világon hazánkban voltak arányaiba a legtöbben, akik önkezükkel vetettek véget életüknek. Mára ez jelentősen csökkent, azonban bőven akad még javítani való.

Ezek hátterében nagyon sok tényező állhat, de szinte biztos, hogy nem kezelt mentális betegség az egyik- tette hozzá a főorvos, ezért kell foglalkozni a nem kezelt depresszió kérdésével, mert ez a megbetegedés gyógyítható- mondta a szakember. A szakmai napon a depresszió kezelésének egy új megközelítését is vázolták.

Megváltozott gazdasági és társadalmi helyzetben gyakrabban fordulnak önmaguk ellen az emberek, és gyakoribb az erőszakos öngyilkosság- ez jellemző a gyöngyösi esetekre is- mondta a konferencián Kelemen Tibor pszichiáter, aki a megelőzés érdekében a szociális szervezetek együttműködését hangsúlyozta, de elmondta, hogy komoly gond a szakemberhiány. Fontos tudni, hogy a mentális problémákkal küzdő és krízishelyzetbe került emberek számára van segítség, ami a lelki elsősegély vonalán a 116- 123-as telefonszámon is mindig elérhető.


Tovább az archívumra