Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Eperszezon

Eperszezon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött az eperszezon, fóliás és szabadföldi egyaránt van már a piacokon. A magyar eper még drágább, mint az import, de sokkal illatosabb és édesebb, mint a külföldi. A vevők is szívesebben veszik, annak ellenére, hogy a kilónkénti ára még 1000 Ft felett van.

A magyar eper illata, színe és zamata egyértelműen származásáról tanúskodik, nem téveszthető össze az import göröggel- mutatja Bakos Imre nagyrédei kistermelő, akinél a fóliában és már a szabadföldön is eperszüret van. Pedig a szezon legalább két hetes késésben van, az időjárás miatt – mondja a gazda, az enyhe tél és a hideg tavasz miatt később kezdett érni a szabadföldi. Jó közepes termésre számítanak a családi gazdaságban, de az időjárás alakulása továbbra is meghatározza a gyümölcs minőségét, az árat és a szezon végét. A gondoskodás, az ültetvény ápolása is meghatározó a minőséget illetően. A hatósági ellenőrzések is szigorodtak a termelő szerint, így a külföldi árut senki sem adhatja el magyarként, becsapva a vásárlókat.

Az induló árat, mindig a lajosmizsei epertermesztő régió határozza meg- mondja a termelő, ez az idén 1800-2000 Ft körül alakult, jelenleg már 1200-1400 Ft a kilónkénti ára. De azzal kapcsolatban, hogy mennyire fog leesni a gyümölcs ára, Bakos Imre nem akar találgatásokba bocsátkozni. Véleménye szerint a kereslet-kínálat a legbiztosabb árképző az időjárás alakulása mellett.


Tovább az archívumra