Kezdőlap » Hírek - Aktuális » November 1-ig lehet eltávolítani a választási plakátokat

November 1-ig lehet eltávolítani a választási plakátokat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A pártoknak és jelölő szervezeteknek még 16 napjuk van a választási plakátok eltávolítására. Ha a hirdetményeket magánházakon, vagy azok kerítésein a tulajdonos hozzájárulása nélkül helyezték el, a tulajdonosoknak lehetőségük van jogorvoslatért fordulni.A választási plakátok eltávolítására még 16 napja van a jelölő szervezeteknek, illetve azoknak, akik elhelyezték azokat. A választási eljárási törvény ugyanis rendelkezik arról, hogy a voksolást követő – tehát október elsejétől számított – 30 napon belül a pártoknak kötelességük eltávolítaniuk a hirdetményeket. A határidőn túl kint maradó plakát engedély nélküli hirdetésnek minősül.

 

 

A fennhagyott plakátok miatt az önkormányzat szabhat ki büntetést. Ha a plakátokat nem távolítják el a jelölőszervezetek, az önkormányzat elsőként írásbeli felszólítást küldhet a részükre. Amennyiben ez után sem szedik le a választási hirdetményeket, az önkormányzat eltakaríttathatja, majd a kiragasztásért felelős jelölőszervezetek felé kiszámlázhatja az eltávolítás költségeit.

 

 

Gyöngyös utcáin is láthatunk még önkormányzati választási plakátokat. Sőt, a Puky Árpád utcában a tavaszi országgyűlési választások után visszamaradt hirdetmény is található.

 

 A 30 napos határidő általában kevésnek szokott bizonyulni, a legtöbb plakát a nehezen hozzáférhető helyeken, például oszlopokon marad kint. Ha viszont a ragaszokat magánházakon, vagy azok kerítésein a tulajdonos hozzájárulása nélkül helyezték el, a tulajdonosoknak lehetőségük van jogorvoslatért fordulni.

 

 

Molnár Kata


Az Aktuális napi hírei (2006-10-17 )

Tovább az archívumra