Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Nyelvvizsga: változás van, az információ kevés

Nyelvvizsga: változás van, az információ kevés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Bár a hazai nyelvvizsgarendszer már szeptember elején megváltozott, még mindig sok a bizonytalanság mind a diákok, mind a tanárok körében. A TIT Bugát Pál Egyesület meghirdetett egy tájékoztató konferenciát a megyében, de a meghívottaknak még a hetede sem jelzett vissza.    

Szeptember elsejétől Magyarországon az uniós előírásoknak megfelelően három helyett hatszintű a nyelvvizsga rendszer. Egységesen A1-es-től C2-esig értékelik a vizsgázók teljesítményét, az elvárások és a pontozás azonban nem változott. Annak ellenére, hogy másfél hónap eltelt az új rendszer bevezetése óta, még mindig nem rendelkeznek kellő információval sem a tanárok, sem a diákok, ez az oka, hogy tévhitek kezdtek terjedni a nyelvvizsgákkal kapcsolatban.

A problémát felismerve a TIT Bugát Pál Egyesület gyöngyösi szervezete úgy döntött felvállalja, hogy tájékozatja a megye pedagógusait, ennek megfelelően október 20-án délutánra összehívtak egy konferenciát, melyre 70 általános és középiskola nyelvtanárait hívták meg. A jelentkezési határidő lejárta előtt 1 nappal azonban mindössze 9 visszajelzést kaptak a pedagógusoktól.

 A nyelvvizsgarendszer változása mellett újdonságnak számít az is, hogy egyre több helyen szorgalmazzák a diploma mellé a szakmai nyelvvizsga megszerzését is. Ilyen tanfolyamok már uniós támogatással, a Regionális Operatív Program segítségével is elvégezhetők, a TIT-nél angol és német nyelven indul turisztikai és logisztikai képzés, melyre még néhányan jelentkezhetnek. Közalkalmazottak és köztisztviselők nem vehetik igénybe a tanfolyam 80%-át fedező támogatást.

Csefán Beáta


Az Aktuális napi hírei (2006-10-17 )

Tovább az archívumra