Aratás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A júniusi kánikula kényszerérést eredményezett a búzánál, így a minőséggel nem elégedettek a szakemberek. Az őszi búzát már 3.napja aratják, a repcét pedig tegnap kezdték el betakarítani a horti határban. Az őszi árpa már a magtárakban van, a termés mennyiségével elégedettek a szakemberek.

Napra pontosan Péter-Pál napján kezdték az őszi búza betakarítását, az őszi árpa aratását már be is fejezték, terméshozama és a minősége az évjárathoz képest jó, 75%-a söripari, csak negyede takarmány minőségű – mondja Csontos András, a Horti Szövetkezet elnöke.

– Sajnos őszi búzából nem tudok ilyen jó hírrel szolgálni, az elmúlt időszakban a betakarított terület nagysága meghaladja a 80 hektárt, az elmúlt hónap kényszerérésbe vitte a kánikula az állományt, 3,5-4 tonna körüli termésátlagokról számolhatok be – tette hozzá.

Tavaly ez a termésátlag elérte az 5 tonnát. A minőség az évjáratnak megfelelő, a malmi búza aránya meghaladja az 50%-ot- tette hozzá az elnök. Repcéből a hektáronkénti 3 tonnás termésátlagra lehet számítani. Az árak egyelőre nem biztatóak a szakember szerint, ugyanis a készletek a világpiaci árakat is csökkentik – mondja.

– A takarmány árpa 37-38 ezer forint tonnánként, a búza minőségtől függően 42- 46 ezer jelenlegi ára, olajosok 105-115 ezer között mozog, nehéz lesz nulla szintre is kihozni ha nem lesz árnövekedés – fogalmazott.

A kukoricának, a napraforgónak és a cukorrépának a jó terméshez még jócskán csapadékra lenne szüksége.


Az Aktuális napi hírei (2015-07-01 )

Tovább az archívumra