Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kisebbségi névjegyzék

Kisebbségi névjegyzék

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Május végén valamennyi magyar állampolgár kapott olyan adatlapot, amelyen nyilatkozhatott arról, mely kisebbséghez tartozónak vallja magát, ezzel regisztráltatva magát valamely kisebbségi névjegyzékbe.

A jelentkezési határidő szombaton járt le, addig összesen 170.735 polgár adta le adatlapját. A legtöbben – 88.645-en – a cigány kisebbség névjegyzékébe kérték felvételüket.

Gyöngyösön a határidő lejártáig cigány, ruszin, továbbá német és szlovák regisztrációs kérelmek érkeztek be a polgármesteri hivatalba. A törvény által előírt, az önkormányzat alakításához szükséges minimum 30 fős jelentkezés azonban csak a cigány és a ruszin kisebbség esetében történt meg.

Balog Pál jegyző szerint a cigányság viszonylag alacsony regisztrációs száma történelmi okokkal magyarázható. Lakatos Zsolt önkormányzati képviselő viszont inkább a durándai fejlesztések elmaradása miatti csalódottságot emelte ki mint lehetséges okot. Emellett – mint mondta – nem tudták az ott élő lakosságot kellően meggyőzni a választások fontosságáról.

Õsztől tehát az eddigitől eltérően nem egy, hanem két kisebbségi önkormányzat alakulhat meg a városban: a cigány és a ruszin. Előbbi kapcsán az lenne a meglepetés, ha mégse alakulna meg, utóbbi kapcsán viszont az, ha valóban létrejönne.


Az Aktuális napi hírei (2006-07-17 )

Tovább az archívumra